Kelnerskie
Dzięki naszemu szkoleniu kelnerskiemu zdobędziesz umiejętności oraz wiedzę niezbędne do rozpoczęcia pracy jako kelner. Jeśli natomiast pracujesz już w tym zawodzie, to szkolenie pozwoli Ci usystematyzować posiadaną już wiedzę.
Podany plan szkolenia jest planem poglądowym – może nieznacznie różnić się od planu przedstawionego na zajęciach. Wszelkie informacje oraz ćwiczenia będą uzależnione oraz dostosowane do poziomu grupy.
Czas trwania: 30h
- Wprowadzenie
- Rodzaje lokali gastronomicznych
- Kelner – sylwetka, predyspozycje, obowiązki oraz etyka pracy
- Wyposażenie restauracji
- Podstawowe narzędzia pracy kelnera
- Wyposażenie restauracji (zastawa, sztućce, bielizna gastronomiczna)
- Systemy pracy oraz obsługi kelnerskiej
- Przygotowanie sali konsumenckiej
- Obsługa gościa
- Schemat obsługi gościa
- Zwroty grzecznościowe
- Style obsługi
- Pozostałe aspekty pracy kelnera
- Serwis dań oraz napojów
- Składanie serwet oraz obrusów
- Noszenie tacy oraz dań
- Organizacja przyjęć okolicznościowych