Baristyczne
Dzięki naszemu szkoleniu baristycznemu zdobędziesz umiejętności oraz wiedzę niezbędne do rozpoczęcia pracy jako barista. Jeśli natomiast pracujesz już w tym zawodzie, to szkolenie pozwoli Ci usystematyzować posiadaną już wiedzę.
Podany plan szkolenia jest planem poglądowym – może nieznacznie różnić się od planu przedstawionego na zajęciach. Wszelkie informacje oraz ćwiczenia będą uzależnione oraz dostosowane do poziomu grupy.
Czas trwania: 20h
- Wprowadzenie
- Historia kawy oraz jej kultura
- Rodzaje lokali gastronomicznych
- Barista – sylwetka, obowiązki oraz etyka pracy
- Wyposażenie kawiarni
- Podstawowy sprzęt baristy
- Podstawowe wyposażenie kawiarni
- Naczynia do serwowania kawy i herbaty
- Kawa
- Kawa – roślina, ziarno i napój
- Od plantacji do kawiarni – charakterystyka biznesu kawowego
- Rodzaje i gatunki kawy
- Techniki przygotowywania kawy
- Idealne espresso
- Mleko a kawa
- Spienianie mleka
- Podstawy Latte Art.
- Rodzaje herbat
- Parzenie herbaty
- Obsługa gościa w kawiarni
- Pozostałe aspekty pracy baristy
- Kawy deserowe – łączenie z alkoholem i czekoladą
- Ustawianie młynka
- Czyszczenie ekspresu