Baristyczne

Dzięki naszemu szkoleniu baristycznemu zdobędziesz umiejętności oraz wiedzę niezbędne do rozpoczęcia pracy jako barista. Jeśli natomiast pracujesz już w tym zawodzie, to szkolenie pozwoli Ci usystematyzować posiadaną już wiedzę.

Podany plan szkolenia jest planem poglądowym – może nieznacznie różnić się od planu przedstawionego na zajęciach. Wszelkie informacje oraz ćwiczenia będą uzależnione oraz dostosowane do poziomu grupy.

Czas trwania: 20h

  1. Wprowadzenie
    1. Historia kawy oraz jej kultura
    2. Rodzaje lokali gastronomicznych
    3. Barista – sylwetka, obowiązki oraz etyka pracy 
  2. Wyposażenie kawiarni
    1. Podstawowy sprzęt baristy
    2. Podstawowe wyposażenie kawiarni
    3. Naczynia do serwowania kawy i herbaty 
  3. Kawa
    1. Kawa – roślina, ziarno i napój
    2. Od plantacji do kawiarni – charakterystyka biznesu kawowego 
  4. Rodzaje i gatunki kawy 
  5. Techniki przygotowywania kawy 
  6. Idealne espresso 
  7. Mleko a kawa
    1. Spienianie mleka
    2. Podstawy Latte Art. 
  8. Rodzaje herbat 
  9. Parzenie herbaty 
  10. Obsługa gościa w kawiarni 
  11. Pozostałe aspekty pracy baristy
    1. Kawy deserowe – łączenie z alkoholem i czekoladą
    2. Ustawianie młynka
    3. Czyszczenie ekspresu