Kelnerskie

Dzięki naszemu szkoleniu kelnerskiemu zdobędziesz umiejętności oraz wiedzę niezbędne do rozpoczęcia pracy jako kelner. Jeśli natomiast pracujesz już w tym zawodzie, to szkolenie pozwoli Ci usystematyzować posiadaną już wiedzę.

Podany plan szkolenia jest planem poglądowym – może nieznacznie różnić się od planu przedstawionego na zajęciach. Wszelkie informacje oraz ćwiczenia będą uzależnione oraz dostosowane do poziomu grupy.

Czas trwania: 30h

  1. Wprowadzenie
    1. Rodzaje lokali gastronomicznych
    2. Kelner – sylwetka, predyspozycje, obowiązki oraz etyka pracy

  2. Wyposażenie restauracji
    1. Podstawowe narzędzia pracy kelnera
    2. Wyposażenie restauracji (zastawa, sztućce, bielizna gastronomiczna)

  3. Systemy pracy oraz obsługi kelnerskiej

  4. Przygotowanie sali konsumenckiej

  5. Obsługa gościa
    1. Schemat obsługi gościa
    2. Zwroty grzecznościowe
    3. Style obsługi

  6. Pozostałe aspekty pracy kelnera
    1. Serwis dań oraz napojów
    2. Składanie serwet oraz obrusów
    3. Noszenie tacy oraz dań
    4. Organizacja przyjęć okolicznościowych